Innovatív méréstechnológiai szolgáltatás fejlesztése az EMEF Kft.-nél

By | 2017.12.21.

Az EMEF Kft. sikeresen megvalósította a „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” tárgyú pályázatban kitűzött innovációs célját az Új Széchenyi Terv keretében. A 2012 decemberében indult, több mint 135,27 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert K+F projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósult meg.

A budapesti székhelyű 2003-ben alakult „EMEF” Első Magyar Energetikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. tevékenysége keretében magas színvonalú hőszolgáltatást, műszaki rendszerek üzemeltetését, karbantartását végzi és hatékony energiagazdálkodási tanácsadást nyújt.

A támogatás elnyerésével a társaságnak lehetősége teremtődött tevékenysége bővítésére, méréstechnikai szolgáltatás nyújtásával a gyártó-összeszerelő ipari cégek számára. Az uniós támogatással egy a magyar ipari méréstechnikában egyedülálló Computer Tomográf (CT) elvén működő gépet vásárolt meg, mellyel méréstechnikai szolgáltatást nyújt az ország teljes területén. A CT géppel, mely hasonlóan működik, mint az emberi gyógyításból is ismert képalkotó módszer, gyorsan, roncsolás mentesen lehet mérni a különböző munkadarabokat. A cég ezzel a mérési szolgáltatással elsődlegesen a hazai autóipari alkatrészgyártással foglalkozó üzemeket, gyárakat célozza meg.

Az innovációs projekt 2014. augusztus végén fejeződött be. A támogatás összegét a társaság egy röntgensugárzáson alapuló CT koordináta gép, a méréstechnológiai szolgáltatás kialakításához szükséges IT eszközök beszerzésére és egy méréstechnológiai labor kialakítására, továbbá a társaság fejlesztői által magas hozzáadott értéket képviselő innovatív megoldások kivitelezésére fordította. A több mint 270 millió forintos összköltségvetésű beruházásból nemcsak egy a méréstechnikai iparágban újonnan belépő szolgáltató cég kezdte meg működését, hanem a székesfehérvári telephelyén megvalósuló projekt hatására a társaság hosszú távú üzemmenet válik biztosíthatóvá, a foglalkoztatotti létszám megtartásával és megkezdődhet a szakértői munkaerő-fejlesztés és hatékony szolgáltatásnyújtás.