Már a héten dönthetnek Gönyű leállításáról (UPDATE: Döntött az E.ON)

By | 2013.12.10.

UPDATE: Nem áll le a gönyűi erőmű – információink szerint ez a döntés született az E.ON német igazgatóságában. Noha a blokk veszteséges, egyelőre a társaság megpróbálja megtalálni a helyét a hazai, illetve a regionális energiatermelő piacon.
Akár már a héten, de a karácsonyi időszak előtt biztosan megszületik a gönyűi erőmű bezárásáról szóló döntés az E.ON-nál – értesült az EnergiaFocus.hu. Nem ez azonban az egyetlen erőmű, amelynek a lezárásáról most határoz majd a német társaság vezetése.
Rövid időn belül leállhat Magyarország legmodernebb erőművi blokkja, a gönyűi. Úgy tudjuk, az E.ON németországi vezetése erről már a héten, de még mindenképpen az ünnepi időszak előtt döntést hoz.
A 2011-ben átadott, 433 megawatt kapacitású gönyűi erőmű beindítása óta nem sok hasznot termelt a tulajdonos számára, ugyanis rendkívül alacsony kihasználtság mellett üzemelt folyamatosan. Idén a korábbi hírek szerint mindössze 8 százalékos volt a blokk kihasználtsága.

A gönyűi erőmű
(Forrás: E.ON)
Ennek oka az alacsony nagykereskedelmi áramár, amely egész Európára jellemző. Emiatt ugyanis a viszonylag drága gázból előállított villamos energiát csupán olcsón lehet értékesíteni. Így Magyarországon a hazai gáztüzelésű erőműveket mostanra gyakorlatilag teljesen kiszorította az import, amely több mint harmadát fedezi jelenleg a magyarországi igényeknek.
A jelenség azonban nem csak nálunk érezteti hatását, hiszen Szlovákiában a gönyűi erőmű „kisöccsét”, a malzenicei blokkot az ősz folyamán már leállította az E.ON. Ez az egység egyébként minden paraméterében egyezik a gönyűivel, ám az alacsony kihasználtság miatt ez is veszteségesen üzemelt. Márpedig az északi szomszédunknál meghozott döntés nagy valószínűséggel példaként szolgál majd a német tulajdonosnál a magyarországi ügyben. (A Wall Street Journal nyár végén egyébként arról is beszámolt, hogy az E.ON vezetésében felmerült annak lehetősége, hogy a malzenicei blokkot leszerelik, és Törökországba szállítják, ahol nagyobb energiaigény mellett megtérülhetne a beruházás, ám erre vonatkozóan konkrét szándék még nem került napvilágra.)
Az E.ON igazgatói ugyanakkor nem csak közép-európai, hanem németországi erőművekről is döntést hoznak következő ülésükön. A Bloomberg hírügynökség november végén úgy értesült, hogy a német energiaszolgáltató két ottani gáztüzelésű erőművét is bezárná. Az egyik ezek közül a Staudinger-4, a másik pedig az Irsching-3 jelzésű blokk, előbbi 622, utóbbi pedig 415 megawatt kapacitás kiesését jelenti majd.
Az E.ON-nak egyébként nem a gönyűi lesz az első erőműve, amelyet rövid idő alatt bezár Magyarországon. Mint azt korábban megírtuk, a társaság már a fűtési szezon eleje óta „tartósan szünetelteti” a nyíregyházi és a debreceni kombinált ciklusú blokkjainak a működését.