A legjobbkor jött a cégeknek az újabb rezsicsökkentés

By | 2015.11.21.

Bár a lakossági rezsicsökkentés novemberi hullámának egyik részét a cégek viselik, számukra nem nagyon lett volna alkalmasabb időpont az áremelésre. A nagykereskedelmi áramárak ugyanis a válság előtti időszak óta 40 százalékkal csökkentek, így a rendszerhasználati díjak növekedését csak minimálisan érzik majd meg.
November 1-je óta a háztartások 11,1 százalékkal kapják olcsóbban a villamos energiát. Azonban ahhoz, hogy ez megtörténhessen, részben az kellett, hogy a nem lakossági fogyasztók átvállalják a háztartások villanyszámláinak néhány díjelemét.
Ilyen például a szénfillérként emlegetett kilowattóránkénti 0,08 forintos díj, vagy a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes tarifájának támogatása, ami eddig 0,07 forintot tett ki kilowattóránként. De ugyancsak kikerült a lakossági számlákból az úgynevezett kapcsolt szerkezetátalakítási díj, ami kilowattóránként 1,31 forinttal segítette a rezsicsökkentést.
Ezáltal ezek a díjelemek megemelkedtek a nem lakossági fogyasztók rendszerhasználati tarifáiban. Így a 0,08 forintból 0,17, a 0,07-ből 0,2, az 1,31-ből pedig 1,71 forint lett. Vagyis a cégek számára összesen kilowattóránként 0,62 forinttal drágult a villamos energia a rezsicsökkentést követően.
Bár furcsán hangzik, de a nem lakossági fogyasztók szempontjából nem jöhetett volna kedvezőbb időpontban az áremelés, a szabadpiacon ugyanis az elmúlt 5 évben messze nem voltak ilyen alacsonyak a nagykereskedelmi árak.
Az Európában meghatározó lipcsei áramtőzsde, vagyis az EEX árait alapul véve a válság előtti időszakhoz, vagyis 2008 első feléhez képest jelenleg mintegy 40 százalékkal kerül kevesebbe a villamos energia. Míg ugyanis a válság előtt átszámítva egy kilowattóra körülbelül 20 forintba került, addig 2013 októberében a zsinórtermék átlagára elérte a 12 forintot, egyes napokon pedig még az alá is esett.
Mindez azt jelenti, hogy ugyan a kormány lépésével tovább erősödik a hazai energiaszolgáltatásban már így is tetemes keresztfinanszírozás, a mostani, kilowattóránkénti 0,62 forintos drágulás – amely mivel a rendszerhasználati díjakban következik be, azonnal megjelenik a cégek számláiban – elenyésző az áram termékárának folyamatos csökkenése mellett, tehát a versenyképességre gyakorlatilag semmilyen hatást nem gyakorol.