Szabálytalanul vételezett a Tigáz

By | 2015.08.21.

Három évig használt úgy áramot egyik telephelyén a Tigáz az E.ON elosztási területén, hogy azért nem fizetett – értesült az EnergiaFocus.hu. Vagyis a lopások felderítésére súlyos milliárdokat fordító gázszolgáltató szabálytalanul vételezte az energiát, emiatt 1,8 millió forintos kötbért szabtak ki rá.
Szabálytalanul vételezett áramot a Tigáz 3 éven keresztül – tudta meg az EnergiaFocus.hu. Információink szerint az észak-magyarországi áramszolgáltató Hajdúnánáson, az egyik telephelyén egy úgynevezett katódállomását úgy működtette, hogy az ott elfogyasztott villamos energiáért nem fizetett a területileg illetékes elosztónak, vagyis az E.ON-nak.
Az ügy pikantériáját az adja, hogy az egyetemes szolgáltatók közül éppen a Tigáz próbálja a legagresszívebb módon visszaszorítani a fogyasztók szabálytalan vételezéseit – más néven lopásait -, erre az ügyre az olasz hátterű cég évente milliárdos nagyságrendű összegeket fordít.

Mindazonáltal úgy tudjuk, a problémát a Tigáz által megbízott alvállalkozók okozták, akik három éve – ismeretlen oknál fogva – hibásan kötötték be a mérőórát a katódállomásra, így az nem mérte a fogyasztást. Az EnergiaFocus.hu értesülései alapján a mérőről még a plombák is hiányoztak. A szabálytalan vételezésre azonban csak tavaly ősszel derített fényt az E.ON, a vizsgálat eredményeképpen pedig a német tulajdonú területi áramszolgáltató idén év elején 1,8 millió forintos kötbért szabott ki a Tigázra.
A katódállomás egyébként a szolgáltatóknál arra szolgál, hogy speciális módon, aktív védelemmel lassítsa a föld alatt futó vezetékek korrózióját, amelyek így tovább üzemelhetnek, mintha csak passzív védelemmel látnák el, vagyis védőréteggel vonnák be azokat. A berendezés működtetéséhez pedig villamos energiára van szükség, így kerül egymással szerződéses kapcsolatba a területileg illetékes gáz- és áramelosztó társaság, jelen esetben a Tigáz és az E.ON.